Kroniek 154, maart 2014

Inleiding

In deze Kroniek presenteren wij u al een groot deel van de activiteiten die wij in 2014 organiseren. 2014 is een bijzonder jaar voor onze vereniging. Op 22 maart 1974 vond de oprichting plaats van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop. We bereiken dit jaar dus de respectabele leeftijd van 40 jaar! Dat jubileum willen wij uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom heeft het bestuur geprobeerd een bijzonder programma samen te stellen. In deze Kroniek leest u hierover meer.

Agenda

3 april
Lezing door Hans Goedkoop over Nederland in de Gouden Eeuw
21 mei
Algemene Ledenvergadering, met filmbeelden na
3 mei
Wandeltocht
14 juni
Fietstocht
4 oktober
Concert Gelders Fanfare concert met een muzikale reis door de tijd
13 november
Historische maaltijd
16 december
Sfeerwandeling

EN….

U gaat in dit jubileumjaar twee grote uitgaven van ons ontvangen. Het eerste boek is de Canon van de gemeente Elburg. Begin april verspreiden wij dit boek onder al onze leden. Het tweede boek wordt een historie van Joods Elburg. De verspreidingsdatum daarvan is op dit moment nog niet bekend.

TERUGBLIK

U bent van ons gewend dat wij in de Kroniek terugblikken op de activiteiten uit de afgelopen periode. Dit keer doen we het anders: we blikken – in vogelvlucht – terug op 40 jaar Arent thoe Boecop. Om u alvast een beetje in een jubileumstemming te brengen!

Het eerste levensjaar

Onze terugblik begint op 22 maart 1974. Op die dag kwam een aantal mensen, allen geïnteresseerd in de geschiedenis van Elburg, bijeen in het Arent thoe Boecophuis in de Van Kinsbergenstraat. Het pand deed toen nog dienst als kantoorgebouw van het polderdistrict NW-Veluwe. Initiatiefnemers voor deze bijeenkomst waren de heren Schuur, Kooman en Polderman. Op de avond van die 22e maart in 1974 besloten de aanwezigen tot oprichting van onze nu 40-jarige vereniging. Het eerste bestuur werd gevormd door mevr. A. Ploegsma en de heren K.P.J. Schuur, J. Kooman, M. Overbeeke en B. Hup. De contributie werd vastgesteld op 10 gulden per jaar. Aan het eind van 1974 telde de vereniging al 32 leden. Dit bescheiden aantal bewees met weinig menskracht veel bergen te kunnen verzetten. Al in het eerste jaar werden 5 werkgroepen opgericht: archeologie, visserij, museum, algemene historie, en restauratie. In november 1974 verscheen het eerste tijdschrift van de vereniging.

De zeventiger jaren

In de eerste jaren was de vereniging erg actief op het gebied van de archeologie. De eerst klus betrof de Grote Kerk, waar de werkgroep mocht graven tijdens de restauratie. Daarna mocht de werkgroep op zoek naar de restanten van de Ludgerus Kerk aan de Kerkdijk in Doornspijk. De opgemetselde funderingen vormen nog steeds een toeristische attractie! In 1979 kwam de zolder van het Gruithuis beschikbaar. Die is tot op heden gevuld met de vondsten van deze actieve werkgroep. Andere werkgroepen die al in de zeventiger jaren met hun werk begonnen waren de werkgroep dialecten

(1977) – die aan het werk ging om een Elburgs Woordenboek te realiseren – en de werkgroep Kruidentuin (1979).

De jaren tachtig

In 1980 was de werkgroep archeologie actief in de tuin van het Groene Kruisgebouw aan de Ellestraat. Dat is ook de locatie waar dankzij de werkgroep Kruidentuin, in 1981 de Groene Kruidhof werd geopend. De werkgroep dialect zag zijn noeste arbeid beloond, toen in 1982 het Elburgs Woordenboek werd gepresenteerd. In 1984 startte de werkgroep bewoningsgeschiedenis onder leiding van Lammert Jansen. Ook startten in dat jaar de werkgroep WO II en de werkgroep kerkhistorie. Onze vereniging lijfde in 1985 de stichting tot behoud van korenmolen de Tijd in. Het was ook het jaar waarin we voor het eerst een tentoonstelling verzorgden: Elburg tijdens WO II. Jaarlijks worden meerdere tijdschriften uitgegeven en incidenteel enkele grotere uitgaven. Zoals ’t is Blak (1983), Elburg goed bekeken (i.s.m. de ANWB) in 1986, en Doornspijk, verleden in Beeld in 1989. Een ander hoogtepunt uit de jaren ’80 is ongetwijfeld de opening van de visafslag, in 1987.

De negentiger jaren

In 1990 was onze vereniging actief met de restauratie van de Kop van ’t End. Ter ere van het 400 jarig bestaan van de Vischpoort realiseerden we de grote deuren in de poort. Het jaar 1993 kende meerdere opmerkelijke hoogtepunten: Brand van Norel uit Doornspijk werd in het zonnetje gezet omdat hij het 1000e lid werd van de vereniging; de visafslag verwelkomde de 25.000e bezoeker en de vereniging bracht zijn 50e tijdschrift uit. In 1993 werd ook de werkgroep erfbeplanting opgericht. In 1996 was deze werkgroep zodanig gegroeid dat deze verder ging als de zelfstandige stichting tot Behoud van Landschapselementen Elburg (SLE). 1995 was het jaar van 50 jaar bevrijding. Onze vereniging publiceerde naar aanleiding daarvan drie uitgaven over Elburg in WO II. De jaren negentig zijn ook de jaren waarin we een aantal grote publicaties konden presenteren: Op ’t Harde (1997), De Hoge Enk (1998) en De historie van de Elburger Vissersvloot (1999). Het ledental nam in deze periode met rasse schreden toe. Ons 1400e lid meldde zich in 1999.

De 21e eeuw

Na het 1500e lid in 2000 nam de groei van onze vereniging alleen maar toe. In 2001 konden we zowel het 1600e (tijdens de Oostendorpdagen) als het 1700e lid (tijdens de Bottermarkt) verwelkomen. De cyclus van boeken over de diverse kernen werd in 2001 compleet met de presentatie van het boek De historie van Oostendorp. Eind 2008 volgde Elburg in Beeld. In 2003 werd Sjoerd Klappe officieel geïnstalleerd als onze eerste stadsomroeper. In 2005 beheerste Willem van Oranje (in positieve zin) onze vereniging. Een oud archiefstuk over zijn bezoek aan Elburg leidde tot een tijdschrift, een expositie in de Vischpoort en diende als thema van de historische maaltijd. Vanaf 2008 werden er – in samenwerking met de gemeente – sinds jaren weer voorzichtig wat archeologische activiteiten ontwikkeld.

2009 was het jaar van de oprichting van de werkgroep hellebaardiers. Sindsdien zijn de hellebaardiers tijdens hoogtijdagen niet meer weg te denken uit het Elburger straatbeeld. In de 21e eeuw deden ook bij Arent thoe Boecop de moderne communicatiemiddelen hun intrede. Zo kwam er een website en een facebookaccount. Ter ere van de 25e en laatste visserijavonden bracht onze vereniging een DVD uit. Een aantal werkgroepen wist na jaren noeste arbeid zijn inspanningen om te zetten in publicaties. Zo verscheen in 2010 de uitgave Elburg en de Hanze, en was in 2012 de bewoningsgeschiedenis van het Noorderkwartier volledig beschikbaar op onze website. Inmiddels zijn zelfs alle vier kwartieren gereed.

De toekomst

In de afgelopen jaren groeit het ledenbestand helaas niet meer. Na verwelkoming van het 1900e lid bleek het 2000e lid een onbereikbaar doel. In plaats daarvan daalde het ledenbestand geleidelijk aan weer tot onder de 1900. Vergrijzing van ons ledenbestand lijkt een van de belangrijkste oorzaken. Om die reden heeft het bestuur zich sinds 2011 nadrukkelijk ingezet op het interesseren van jonge(re) mensen voor het werk van de vereniging. Hopelijk lukt het een verse generatie aan te boren die onze vereniging ook de komende 40 jaar nog bestaansrecht geeft!

PROGRAMMA 2014

Donderdag 3 april: lezing door Hans Goedkoop

Wij hebben Hans Goedkoop bereid gevonden een lezing te verzorgen. Historicus Goedkoop is bekend van onder meer het tv-programma Andere Tijden en maakte ook de serie over Nederland in de Gouden Eeuw. Diezelfde Gouden Eeuw zal het thema zijn van de lezing die hij op 3 april as. verzorgt. De lezing vindt plaats in gemeenschapscentrum ’t Huiken en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis na vertoon van een toegangskaart. De gratis toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de Elburger Boekhandel, Vischpoortstraat in Elburg.

Zaterdag 10 mei: jaarlijkse wandeltocht

De wandeling start om 09.00 uur vanaf het Gruithuis. Over de route informeren wij u later via onze website en de media. We zullen als gewoonlijk weer proberen zoveel mogelijk oude kerkepaden in de route op te nemen.

Woensdag 21 mei: algemene ledenvergadering en aansluitend films

De algemene ledenvergadering vindt dit jaar plaats in partycentrum de Haas en begint om 19.30 uur. De agenda wordt op een later tijdstip gepubliceerd via onze website en de media. Eén agendapunt staat al vast en dat is het afscheid van onze voorzitter Rien Zwart. Hij heeft besloten zijn functie als voorzitter neer te leggen. Wij bedanken Rien via deze weg alvast voor zijn jarenlange inzet voor onze vereniging. Wij hopen u tijdens de algemene ledenvergadering een nieuwe voorzitter te kunnen presenteren. Aansluitend aan het officiële gedeelte – vanaf 20.30 uur – vertoont Ger Hup oude filmbeelden uit zijn eigen archief. De filmavond is ook toegankelijk voor niet-leden.

Zaterdag 14 juni: jaarlijkse fietstocht

De fietstocht start om 09.00 uur vanaf het Gruithuis. Over de route informeren wij u nog op een later tijdstip.

Zaterdag 4 oktober: concert van het Gelders Fanfare Orkest

Een jubileum is een feest, en bij een feest hoort muziek. Het doet ons dan ook veel plezier dat het Gelders Fanfare Orkest bereid is gebleken een concert te verzorgen ter gelegenheid van ons jubileum. Dit concert vindt plaats in het MFC in ’t Harde en begint om 20.00 uur. Net als bij de lezing van Hans Goedkoop zullen wij werken met – gratis – toegangskaarten. Wij informeren u te zijner tijd nog hoe en waar deze kaarten te verkrijgen zijn.

Donderdag 13 november: historische maaltijd

Om alvast in uw agenda te zetten: de historische maaltijd vindt dit jaar plaats op donderdag 13 november. In de volgende Kroniek informeren wij u verder.

OVERIGE BERICHTEN

Nieuwe bibliothecaris

Els Kranenburg heeft zich de afgelopen jaren met veel toewijding bekommerd over onze bibliotheek. Els heeft onlangs te kennen gegeven haar werkzaamheden neer te willen leggen. Via deze weg bedanken wij Els voor haar jarenlange inzet! Het werk van Els wordt overgenomen door Margriet Groen. Indien u gebruik wilt maken van onze bibliotheek dan kunt u contact met haar opnemen via margriet.groen@kpnmail.nl.

Rabobank Clubkas Fonds

Veel verenigingen kunnen een extra steun in de rug goed gebruiken. Om een handje te helpen, heeft Rabobank Noord Veluwe het Clubkas Fonds opgericht. Het Clubkas Fonds is een prachtige kans om wat extra inkomsten te verkrijgen. En het mooie is dat niet de Rabobank, maar de leden van de bank bepalen welke verenigingen vanuit het fonds ondersteund worden. Arent thoe Boecop heeft zich, evenals de voorgaande 2 jaren, aangemeld voor dit Clubkas Fonds. In de voorgaande jaren heeft Arent thoe Boecop jaarlijks ongeveer 2.000 euro mogen ontvangen uit dit fonds. Hoe het werkt? Elk lid van de Rabobank Noord Veluwe mag dit voorjaar weer stemmen op een vereniging die hij of zij een warm hart toedraagt. Het principe is simpel: hoe meer stemmen, hoe meer geld voor de vereniging. Doe ons een plezier en stem – als u lid bent van de Rabobank – op oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop. U kunt stemmen via de website van de Rabobank.

Oproep: e-mail adressen gevraagd

Om u nog beter van dienst te kunnen zijn zouden wij graag de aankondigingen van onze activiteiten ook per e-mail aan u doorgeven. Als u prijs stelt op deze service, stuurt u dan alstublieft een e-mail aan info@arentthoeboecop.nl onder vermelding van “opgave e-mailadres”. Onze secretaris neemt uw gegevens dan op in ons digitale adressenbestand.

Nieuwe leden

We hebben de afgelopen periode weer een aantal nieuwe leden in onze ledenadministratie kunnen opnemen. Wij heten deze nieuwe leden uiteraard van harte welkom!

Dhr. W.A. HeidenrijkElburg
Dhr. H. Hoving’t Harde
Dhr. H. ZoetElburg
Dhr. F. LueskenElburg
Mevr. B. de BruijnElburg
Mevr. C. LootsNuenen
Mevr. B.T.A. DingenEindhoven
Fam. A. van DorpElburg
Mevr. A. SchreursElburg
Dhr. A. van KlompenburgElburg
Dhr. G. KnikkerElburg
Fam. B. HuenesteinDoornspijk
Fam. G. KasteelElburg
Mevr. G.A.M. Kuiper – van KlinkenElburg
Het Putten Historisch GenootschapPutten
Fam. M. StaesElburg

Inschrijven