Kroniek 149, september 2011

In deze Kroniek treft u – uiteraard – ons programma aan voor de komende maanden. Voor wie graag zit en luistert zijn er twee lezingen. Voor wie liever wat beweging heeft is er een wandeling. Wie van lekker eten houdt is van harte welkom bij de historische maaltijd. En de liefhebbers van nostalgie bevelen wij van harte Kerst in de Vesting aan.

In deze Kroniek blikken we ook nog even terug op de activiteiten in de afgelopen periode. Daarnaast laten we u kennismaken met onze nieuwe bestuursleden. Zij stellen zichzelf aan u voor. Wij hopen in het komende najaar weer veel van onze leden te kunnen begroeten tijdens een van de activiteiten die we voor u in petto hebben!

Agenda

19 oktober

Lezing door regio-archeoloog Maarten Wispelweij

16 november

Historische maaltijd

24 november

Lezing door Cor Pieters over Altena

6 december

Sfeerwandeling

9 en 10 december

Kerst in de Vesting

7 januari

Nieuwjaarsreceptie

Terugblik

Zaterdag 7 mei: kerkenpadwandeling

Onder prachtige weersomstandigheden en een goede belangstelling organiseerde onze vereniging op zaterdag 7 mei jl. weer een wandeling langs historische kerkenpaden in de omgeving van Elburg. Dit jaar als onderdeel van de feestelijke opening van het Elburger Landgoederenpad met drie wandelroutes van respectievelijk 8, 18 of 22 kilometer. Het pad voerde langs diverse landgoederen, via zandpaden en weggetjes door de diverse landschapstypen die Elburg rijk is. De route is tot stand gekomen op initiatief van de gemeente Elburg, in samenwerking met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Stichting Landschapselementen Elburg, oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop, een groep vrijwilligers uit Elburg en omgeving en grondeigenaren. De route is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de provincie Gelderland. Aansluitend aan de opening vertrokken de wandelaars gezamenlijk vanaf het Schootsveld. Onderweg werd gezorgd voor koffie, thee en een lunchpakketje.

Dinsdag 24 mei: Algemene ledenvergadering en lezing over de Gulden Snede.

Alhoewel het bestuur altijd weer onder de indruk is van de opkomst bij tal van activiteiten, is de algemene ledenvergadering traditioneel het stiefkindje van de vereniging. Slechts een klein aantal leden was aanwezig om de jaarstukken over 2010 en de begroting voor 2011 goed te keuren. Deze vergadering was bijzonder omdat maar liefst vier van onze bestuursleden hadden besloten hun bestuurstaak neer te leggen. Voorzitter Rien Zwart bedankte Els Kranenburg, Wim Hogenkamp, Douwe Bouma en Peter Hartog voor hun jarenlange inzet voor onze vereniging. Tegelijkertijd besloot de ledenvergadering in te stemmen met het voorstel van het bestuur om vier nieuwe bestuursleden te benomen. Mevrouw Pauline van Zweden, en de heren Willem van Dijk, Sake Santema en Gerrit Hollander werden met een luid applaus verwelkomd in hun nieuwe functie. De nieuwe bestuursleden stellen zichzelf verderop in deze Kroniek aan u voor.
Aansluitend aan het officiële gedeelte hield ons oud-bestuurslid Gerrit Ruijs een heel boeiende lezing over het principe van de Gulden Snede. Wie in een encyclopedie zoekt naar de betekenis van de Gulden Snede komt ingewikkelde definities tegen, meestal gepaard gaand met wiskundige formules. Dat lijkt hele taaie kost, zeker als een lezing over dit onderwerp wordt verzorgd door een oud wiskundeleraar! Gerrit Ruijs wist echter, aan de hand van prachtig beeldmateriaal, de aanwezigen ervan te overtuigen dat het wiskundige principe van de Gulden Snede een zeer boeiend principe is, dat terug te vinden is in de kunst, in stedenbouw (zoals het ontwerp van de stad Elburg) en ook in de natuur en de menselijke anatomie. Wie hierover meer wil lezen: Gerrit Ruijs heeft aan dit onderwerp een artikel gewijd dat wij hebben gepubliceerd in ons tijdschrift no. 62 (1997).

Zaterdag 4 juni: Zestig mensen op zestig fietsen…

Wat dunkt u: is het mogelijk, in een tijdsbestek van nog geen vier uren acht landgoederen per fiets te bezoeken en dan ook nog tijd te hebben voor een koffiepauze en het bewonderen van enkele bezienswaardigheden? Ik zal u het antwoord geven: in het gebied waar wij wonen is dat mogelijk! Op zaterdag 4 juni fietsten wij langs Old Putten, over Schouwenburg, De Rozenberg en Zwaluwenburg, via de schilderachtige Bovenstraatweg naar Oldhorst, De Vollenhof en IJsselvliedt om vervolgens langs het grensgebied Overijssel – Gelderland te trekken (Zuideinde, de Gelderse Dijk) en dan ook nog landgoed Morren aan te doen. Onderweg stonden we – letterlijk – even stil bij de grafkelder van de familie Van Limburg Stirum en het graf van de familie Nobel, we slingerden onszelf pal langs een woning om bij het kleine kerkje van Kamperveen te komen, we verbleven even bij de grafkelder van de familie Raedt van Oldenbarneveld en voor we het wisten stonden we elkaar bij de Mheenpoort gedag te zwaaien. En dat alles onder een stralende zon, met een heerlijk windje en twee lekke banden… Zestig mensen hebben met volle teugen kunnen genieten van deze prachtige fietstocht en zij zien nu alweer uit naar wat Arent thoe Boecop hun nog meer te bieden heeft.
Willem van Dijk.

Vooruitblik

Woensdag 19 oktober: Lezing regio-archeoloog Regio Noord Veluwe

Op woensdag 19 oktober as. verzorgt de heer Maarten Wispelweij een lezing. Hij is sinds april 2009 regio-archeoloog bij de Regio Noord Veluwe. Hij zal ingaan op het ontstaan van de Veluwe en de prehistorische bebouwing en bewoning van dit gebied. Uiteraard komt ook de archeologie van Elburg aan de orde. Doel van deze lezing is enerzijds om inzicht te krijgen in de boeiende wereld van de (streek)archeologie, maar anderzijds ook om mensen enthousiast te maken om actief te worden in onze werkgroep archeologie. De lezing vindt plaats in het Gruithuis en begint om 19.30 uur.

Woensdag 16 november: Historische maaltijd

Onze jaarlijkse historische maaltijd staat dit jaar in het teken van de uitgave: Van vóór de oorlog. In deze publicatie wordt uitgebreid stil gestaan bij het leven van meisjes die vóór de Tweede Wereldoorlog in Elburg opgroeiden, verkering kregen en trouwden. Het menu is samengesteld door Janny ten Hoor-van Maren en Bep de Waard-Ruijs. Zij zullen tussen de gangen door een toelichting geven. Eef Westerink en Andrea Tichelaar zullen enkele voordrachten verzorgen.

Ontvangst

Wijn, bier of een sapje

Amuse

Huzarenhapje

Voorgerecht

Groentesoep

Hoofdgerecht

Draadjesvlees, rollade, gekookte aardappelen, bloemkool, boontjes, andijvie, stoofpeertjes en appelmoes

Nagerecht

Griesmeelpudding met bessensap

Afsluiting

Kopje koffie of thee

De maaltijd wordt gehouden op woensdag 16 november in partycentrum De Haas. De kosten van deelname bedragen € 19 per persoon. De drankjes tijdens het eten zijn voor eigen rekening. U bent welkom vanaf 18.30 uur. De maaltijd begint om 19.00 uur. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk vrijdag 11 november as. Aanmelden kan via de aanmeldbon in deze Kroniek, of via een mail aan info@arentthoeboecop.nl. De kosten van deelname dienen voorafgaand aan de maaltijd te zijn voldaan op postrekening 3465691 of bankrekening 69 20 15 248 t.n.v. de penningmeester van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop, o.v.v. historische maaltijd.
Vorig jaar bleken er toch mensen aan te schuiven die zich niet vooraf hadden aangemeld. Dat levert problemen op voor de koks van “De Haas”, die uiteraard graag willen weten voor hoeveel mensen er moet worden gekookt. Daarom geldt dit jaar de voorwaarde dat alleen mensen die zich tijdig hebben aangemeld én vooraf de kosten bij de penningmeester hebben voldaan, aan de maaltijd kunnen deelnemen.

Donderdag 24 november: lezing Cor Pieters over Altena

Als alles volgens planning verloopt verschijnt ons tijdschrift nummer 93 in de tweede helft van november. Deze uitgave wordt een themanummer en zal gaan over Altena door de eeuwen heen, met de nadruk op de periode van ongeveer 1810, tot de sloop van het huis en de voormalige zuivelfabriek. Het boekje zal onder andere de bewoningsgeschiedenis van het huis Altena bevatten. Daarnaast worden de industriële activiteiten beschreven. De onderwerpen die in het tijdschrift worden beschreven zijn ook het onderwerp van een lezing die de auteur, Cor Pieters, voor ons op donderdag 24 november verzorgt in het Gruithuis. Aanvang van de lezing is 19.30 uur. Wegens de beperkte ruimte in het Gruithuis geldt: vol is vol.
Cor is overigens nog druk bezig met deze publicatie, en hij kan uw hulp goed gebruiken. Rond 1970 woonden de families Ponjee, Willemsen en Broekhuis in Altena. Tot op heden heeft Cor weinig informatie over deze families kunnen achterhalen. Wie kan hem nadere inlichtingen verstrekken? Alle informatie is welkom op e-mail adres cjpieters@kpnmail.nl.

Dinsdag 6 december: Sfeerwandeling

Op dinsdagavond 6 december organiseren we voor alweer de vierde maal een zogeheten sfeerwandeling. De vorige drie edities stonden in het teken van de familie Hoefhamer, de joodse onderduikkinderen en de haven. Dit keer hebben we de religieuze gebouwen in de Elburger binnenstad gekozen als thema. We hopen bezoeken te kunnen brengen aan diverse kerkelijke gebouwen en zullen ter plekke historische achtergronden van het kerkgenootschap en de gebouwen horen.
De wandeling start om 19.30 uur vanaf het Gruithuis in de Krommesteeg. Na afloop is er in het Gruithuis nog een hapje en een drankje.

Vrijdagavond 9 en zaterdag 10 december: Kerst in de Vesting

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december 2011 gaat onze prachtige, monumentale vesting van Elburg weer terug naar de tijd van 1900 met de vierde editie van Kerst in de Vesting. De gezellige straatjes en smalle steegjes, de mooi gerenoveerde panden en gevels stralen de sfeer uit van vroeger. Elegant geklede dames van goede afkomst, vissers en boeren in hun werkkleding, schoffies op klompen, meisjes in hun kanten jurkjes, hellebaardiers en de stadsomroeper, hoefsmeden die paarden beslaan, je kunt ze zomaar tegenkomen.
Ook onze vereniging wil graag een bijdrage leveren aan dit sfeervolle feest. Daarom zijn wij nu al druk bezig met plannen om ons verenigingsgebouw “het Gruithuis” voor deze gelegenheid weer als oude stadsboerderij in te richten. Schapen zullen daarbij niet ontbreken! Nieuwsgierig waar dit toe leidt? Breng dan op vrijdagavond 9 of zaterdag 10 december een bezoek aan het Gruithuis!

Zaterdag 7 januari 2012: Nieuwjaarsreceptie

We zitten allemaal nog te wachten op de komst van de zomer en de gedachte aan glühwein is waarschijnlijk nog niet bij veel mensen opgekomen. Toch melden wij nu alvast dat onze traditionele nieuwjaarsreceptie plaats zal vinden op zaterdag 7 januari 2012. Wij kunnen elkaar dan onder het genot van een hapje en een glas glühwein een goed nieuw jaar toewensen. De nieuwjaarsreceptie vindt zoals altijd plaats in het Gruithuis, en begint om 15.30 uur. Het bestuur hoopt u dan de hand te schudden.

Kennismaking met nieuwe bestuursleden

Gerrit Hollander

Ik ben inmiddels 64 jaar, en woon op ’t Harde, Hokseberg 10-12. Ik ben al meer dan 40 jaar getrouwd met Dikki Rozeboom. Samen hebben we 3 kinderen en 3 kleinkinderen. Ik ben geboren en opgegroeid in Elburg, waar mijn vader postbode was. Na de ULO ben ik werkzaam geweest in de verzekeringen, waarvan de laatste 30 jaar als accountmanager bij Nationale Nederlanden. Ik hou veel van geschiedenis en lees hierover veel en graag. Vanaf 24 mei ben ik de secretaris van de vereniging.

Sake Santema

Eind vorig jaar toen onze voorzitter zijn netwerk weer eens even afliep zag hij dat er weer iemand met prepensioen ging. Hij was er als de kippen bij, bang dat anderen hem voor zouden zijn, en vroeg of ik bestuurslid wilde worden van de oudheidkundige vereniging in Elburg, zonder een functie te noemen. Tijdens mijn stage in een bestuursvergadering kwam ik met de penningmeester aan de praat en bleek dat er wel behoefte aan iemand was die de ledenadministratie van hem kan overnemen . Zo werd ik in mei jl. tijdens de ledenvergadering benoemd. Ik ben Sake Santema, geboren Zwollenaar (blauwvinger) waar ik 24 jaar gewoond heb totdat ik in 1972 in Elburg ben komen wonen. ik ben 40 jaar werkzaam geweest bij vleeswarenfabriek Zonnenberg. In Elburg 31 jaar en in Borculo, waar de productie naartoe in verplaatst, de laatste 9 jaar. Ik ga mij in het bestuur in ieder geval bezig houden met de ledenadministratie. Mijn adres gegevens: Hellenbeekstraat 92, 8081 HZ Elburg. Tel.: 0525683141 of 0641595752. s.santema@kpnmail.nl

Willem van Dijk

Ik ben Willem van Dijk en sinds kort toegetreden tot het bestuur van onze oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop. Op dit moment mag ik mij wat nader aan u bekend maken. Ik ben in 1947 geboren in Wolvega en dus als rasechte Stellingwerver een echte platproater. Als onderwijzer heb ik enkele jaren gewerkt in Den Haag en Ens, waar ik ook vader mocht worden van een zoon en een dochter. In Vollenhove werden wij verblijd met de geboorte van nog een dochter. In 1971 werd ik leraar aan een school voor LHNO en vier jaar later ben ik directeur van deze school geworden. In totaal ben ik drieëntwintig jaar directeur van een school voor Voortgezet Onderwijs geweest, in Vollenhove van een school voor LHNO en MAVO, hier in Elburg van de Baron van Lyndenschool voor LHNO en LEAO. Na de grote scholenfusie hier in 1997 heb ik nog tot vorig jaar, tot augustus 2010, les mogen geven aan het Oostenlicht; een heerlijke periode en een perfecte manier om een carrière af te sluiten.
Naast mijn werk binnen het onderwijs ben ik altijd tamelijk druk geweest in de muziek en voor de kerk. Ik heb zo’n vijfentwintig jaar muzieklessen aan huis gegeven: orgel, klassiek gitaar en fluit. Daarnaast was ik dirigent van een fanfare, een ouderenkoor, een jeugdkoor en twee kerkkoren. En al die tijd was ik binnen de kerkelijke gemeenten actief als ouderling, ouderling-scriba en ouderling met speciale opdracht. Gelukkig was er altijd ook nog wel tijd vrij te maken voor enkele hobby’s zoals hardlopen, tuinieren en het schrijven van verhalen en gedichten. In de loop der jaren zijn er vier verhalenbundels, een roman en een gedichtenbundel van mij uitgegeven. Ik kan u verzekeren dat het heel bevredigend is, een boek van eigen hand te bekijken en te besnuffelen.
De laatste jaren ben ik me meer gaan bezig houden met m’n eigen wortels en – in het verlengde daarvan – met het werken voor onze sjoel hier in Elburg. Mijn opa van moeders kant had een joodse moeder en ik ben daar in de opvoeding ook regelmatig en nadrukkelijk mee geconfronteerd.
Mijn jongere broer is op jonge leeftijd naar Israël geëmigreerd en daar helaas ook in 1991 al gestorven. Zoiets tekent een mens, kan ik u verzekeren. Mede door die achtergrond ben ik gastheer van de sjoel geworden en gids voor groepen die nader willen kennismaken met het verleden van joods Elburg. Ik geniet van dat werk, van de gesprekken die ik dan mag voeren met bezoekers en wandelaars, van het leggen van verbindingen tussen verleden en heden.
In het bestuur van Arent thoe Boecop ben ik verantwoordelijk voor de boeken, de periodieken en alles wat daarmee annex is. Dat past ook wel bij mij, denk ik. Een oudheidkundige vereniging houdt het verleden van een stadje als Elburg levend en brengt ook de geschiedenis en ontwikkeling van het omringende gebied tot leven. Dat vind ik fascinerend en daar wil ik graag mijn steentje toe bijdragen.
En nu wonen en functioneren wij dan alweer drieëntwintig jaar in Elburg, mijn vrouw en ik. Wij zijn hier gelukkig, we wonen prachtig, hebben hier onze vrienden en kennissen, terwijl de jongste dochter met man en kinderen op een steenworp afstand van ons woont en alleen daardoor al bijdraagt aan ons welbevinden. Een mens kan niet in de toekomst kijken, maar ik durf toch wel te stellen dat wij ervan uitgaan dat we hier in ons prachtige Elburg oud zullen worden.
Willem van Dijk, een Stellingwerfse Elburger.

Pauline van Zweden

Hierbij wil ik me aan jullie voorstellen: mijn naam is Pauline van Zweden en ik woon sinds 1980 in Elburg. Ik ben erg verknocht aan ons mooie stadje en ik zou er niet graag meer weggaan. Drie dagen per week werk ik als bedrijfsopleider internationaal bij NS Opleidingen en ik hou me daar bezig met het ontwikkelen en opleiden van alles en iedereen die met internationale treinen te maken heeft.
Daarnaast heb ik met twee vriendinnen een winkeltje in antiek en brocante aan de Beekstraat, het Feest der Herkenning. Ik heb een man, een zoon, een dochter, twee honden, een kat en schildpadden en we wonen midden in de stad. Het vrijwilligerswerk zit me wel een beetje in het bloed, ik ben penningmeester van het close harmonykoor Koraal en bestuurslid van de Oranje Vereniging Elburg.
En nu dan Arent thoe Boecop: na mijn middelbare schooltijd wilde ik graag geschiedenis studeren maar werd helaas uitgeloot. Daarna is het er niet meer van gekomen, maar geschiedenis en vooral de geschiedenis van Elburg vind ik nog altijd heel boeiend. Nou, dan zit je bij Arent thoe Boecop toch goed? Ik hoop dat ik iets voor de vereniging kan betekenen en dat we met veel plezier en enthousiasme de mooie doelstellingen van Arent thoe Boecop kunnen voortzetten.
Vriendelijke groet van Pauline

Het is goed te noemen dat we naast deze nieuwe bestuursleden nog een aantal mensen bereid hebben gevonden belangrijk werk voor de vereniging te gaan doen. Het beheer van onze website (werd voorheen door Peter Hartog en zijn zoon gedaan) wordt sinds enkele maanden verzorgd door Ad van Commenee samen met zijn schoonzoon Rob Moerland. En tenslotte is Edy Staes bereid gevonden het beheer van ons verenigingsgebouw en de coördinatie van inpakken en verzenden van uitgaven en kroniek te gaan verzorgen. Voor een goede invulling hiervan zal er veelvuldig en nauw contact zijn met het bestuur. Het spreekt dan ook voor zich dat wij ook hen van harte welkom heten en op een goede samenwerking hopen.

Nieuw uithangbord

Op woensdag 7 september heeft ons erelid Luurd Schuijn de officiële onthullinghandeling verricht van ons nieuwe uithangbord. Het smeedwerk is van de hand van Hendrik Smit. Gert Jansen heeft voor de beschildering van het bord gezorgd. Letterlijk en figuurlijk een prachtig uithangbord voor onze vereniging!

Nieuwe leden

We hebben de afgelopen periode weer een aantal nieuwe leden in onze ledenadministratie kunnen opnemen. Wij heten deze leden uiteraard van harte welkom.

Fam. T. van der LindeElburg
Mevr. F. WintersNijeveen
Mevr. A. ZoetElburg
Fam. TimmermanBiddinghuizen
Dhr. A.J. de WitHattem
Dhr. K. JanssenElburg
Dhr. R. WolvekampAmsterdam
hr. E. NagelhoutElburg
Dhr. G.J. LeusinkElburg
Dhr. J. van de HeideElburg
Mevr. E. HuismansElburg
Dhr. J. van BallegooijElburg
Mevr. K. Zoet – ElbertsenDoornspijk
Dhr. G.J. BroekhuizenDoornspijk
Dhr. H. GoosensenElburg
Dhr. W.A. van DoormZutphen
Dhr. H. de GunstEde
Fam. van EsElburg
Dhr. F. Heeremans’t Harde
Dhr. A. PlakkeElburg
Dhr. D. BosElburg
Mevr. A. DekkerElburg

In vorige Kronieken en in de pers hebben we al meerdere keren uitgesproken dat wij als vereniging dolgraag de grens van 2000 leden zouden willen passeren. Tot op heden is dat nog niet gelukt. Alhoewel we continu nieuwe aanmeldingen ontvangen, raken we ook leden kwijt, bijvoorbeeld door overlijden of een verhuizing. We blijven echter stug proberen ons doel te bereiken. Kunt u ons helpen? Kent u in uw omgeving mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Elburg, het werk van onze vereniging een warm hart toedragen en toch geen lid van onze vereniging zijn? Haal ze dan over om zich aan te melden als lid, of bied ze een cadeaulidmaatschap aan. Wie zich nog in 2011 aanmeldt als nieuw lid, betaalt voor de rest van dit jaar slechts 10 euro contributie!

Bibliotheek

De bibliotheek van onze vereniging is gevestigd in het Gruithuis. Wie gebruik wil maken van de bibliotheek kan contact opnemen met Els Kranenburg, tel.: 0525 682 868.

Verkoop van boeken

Onze vereniging heeft in de loop der jaren heel wat tijdschriften en boeken uitgegeven. Een aantal daarvan is nog steeds in voorraad. Binnenkort verschijnt een geactualiseerde lijst met nog beschikbare boeken op onze website, www.arentthoeboecop.nl.

Aanmeldingsformulier Historische maaltijd 16 november as.

Ondergetekende,

Naam_____________________________
Adres_____________________________
Woonplaats_____________________________
Telefoonnummer_____________________________

wenst deel te nemen aan de historische maaltijd op woensdag 17 november in Restaurant de Haas te Elburg. Hij/zij brengt één/geen introducé mee.

Het verschuldigde bedrag ad € 19,– per persoon zal worden overgemaakt op postrekening 3465691 of op bankrekening 69 20 15 248 t.n.v. de penningmeester van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop, o.v.v. historische maaltijd.

Datum en handtekening

_________________________________________________

Dit formulier uiterlijk 11 november inzenden naar of inleveren bij C. Hengeveld, penningmeester, Koperwiek 9, 8081 ZP Elburg. Aanmelding is ook mogelijk per e-mail: info@arentthoeboecop.nl

Inschrijven