Heeft u vragen of opmerkingen van algemene aard dan is dit de aangewezen plek om een bericht te plaatsen.
We gebruiken een nieuw anti-spam systeem. Als uw bericht niet binnen 24 uur verschijnt stuur dan een e-mail met uw melding naar webmaster@arentthoeboecop.nl.

36 reacties

 1. Nadia Holstege

  Wij zitten op het Lambert Franckens College in Elburg, en wij moeten een opdracht doen over het voormalig weeshuis in Elburg, wat gevestigd was op Van Kinsbergenstraat 2, waar nu het Kerkelijk Centrum is. Wij vroegen ons af of jullie informatie hebben over het weeshuis, alle informatie is welkom. Ook informatie over de Latijnse school die na het weeshuis in het pand kwam is welkom.

  Nadia Holstege en Marieke Klein

  Antwoord

  • Beste Nadia en Marieke,
   Er is een handig boek over het voormalige Burgerweeshuis geschreven door de heer A.W. Lindenburg getiteld Het Instituut Van Kinsbergen te Elburg. Vooral het eerste hoofdstuk geeft wellicht antwoord op jullie vragen.
   En verder verwijs ik naar de Canon van de gemeente Elburg (2014). Jullie mogen dit boek wel van mij lenen. Vier dagen per week zit ik in lokaal 106 van het Lambert Franckens College.
   Hartelijke groeten,
   W. van Norel

   Antwoord

 2. Hallo,

  Ik had een vraag over De Tijd. Oostendorp ligt (grotendeels) in een zandlandschap en daarom vraag ik mij af of het type landschap en het type molen dat De Tijd is (korenmolen) gerelateerd aan elkaar waren?

  Met vriendelijke groet,
  Nick.

  Antwoord

 3. Beste Tonny,
  Het recept is bekend bij enkele Elburgers. De slagerij van de familie Straatman aan de Vischpoortstraat 2 bakte op zaterdagavond deze heerlijke gehakballen in de vorm van kroketten. Maar er is blijkbaar een geheim van de smid…
  Hartelijke groeten,
  Willem van Norel

  Antwoord

 4. Tonny Bosman

  Ben al jaren op zoek naar het recept van de pikballen
  Haalde ze altijd bij de slager, dan moest je de winkel door lopen en dan kwam je achter in een klein keukentje.
  Daar waren ze met z’n twee├źn aan het bakken.
  Heeft iemand hier het recept van?

  Tonny Bosman
  Epe

  Antwoord

 5. Geachte meneer, mevrouw,
  Wij, Tom en Tristan, doen een onderzoek voor onze eindexamenopdracht Havo. Wij vergelijken steden ten tijde van De Opstand (1572-1584) en dan met name in de periode dat Alva de dienst uitmaakte.
  We proberen er achter te komen of verzet tegen de Spanjaarden zinvol was of dat een stad zich beter meteen kon overgeven.
  Nu hebben we veel informatie over steden die zich verzette, maar van de steden die zich meteen overgaven weten we niet veel.
  We weten wel dat uw stad een van de steden is die zich na het bloedbad in Zutphen overgaf.
  Wat wij ons afvragen is: Heeft dat gevolgen gehad voor de bevolking in de zin dat er mensen werden vermoord of verjaagd?

  Met vriendelijke groet,
  Tom Wolring en Tristan Oostrom

  Antwoord

 6. Hallo, ik zoek een boekje die de oma van mijn vriend heeft en vroeg me af of jullie nog een exemplaar hebben…. Het gaat over de stamboom van Barend Bosman. Ik vind het een leuk stamboom boekje en zou het graag aanschaffen, maar waar kan ik terecht ? Gr dorien

  Antwoord

  • Kees van de Streek

   Beste Dorien,

   Ik ben namens het bestuur belast met de boekenverkoop. Ik zal het even voor je nakijken en kom er bij je op terug.

   met vriendelijke groet,
   Kees van de Streek

   Antwoord

 7. Opnieuw heeft Willem van Norel een meesterwerk afgeleverd. Groot compliment !
  Uiteraard ook dank verschuldigd aan uw bestuur.

  Antwoord

 8. Beste redactie,

  Gisteren aan de praat geweest met enkele oudere Elburgers ( 70 +- 80 + )
  Hierin kwamen veel verhalen over de oorlogstijd naar voren.
  Onder andere het dreigement van de duitsers, om Elburg met 2 kannoneer boten te beschieten.
  Is hier meer over bekend?
  Heb bijzondere verhalen gehoord over deze moeilijke tijd, is hierover iets in boekvorm te krijgen?
  Ik ken/heb wel het boekje over elburger vissers tijdens WO 2.
  Of nog mooier, is het een idee om dit vast te gaan leggen, want wij allen zijn het erover eens dat deze gebeurtenissen over enkele decennia verloren gaan voor het nageslacht.

  Met vriendelijke groet.
  Jan Leusink
  Dronten

  Antwoord

 9. Beste lezers,
  Via een persbericht hoorde ik van de plannen om een CANON van Elburg uit te geven in het jubileumjaar 2014. Bij deze gelegenheid zou nu eindelijk de oudste geschiedenis van de vesting Elburg wat serieuzere aandacht moeten krijgen. Wat daarover tot nu geschreven is in het tijdschrift is soms ver onder de maat. Dieptepunten zijn het verhaal van Bep de Waard-Ruijs over Het Eerste Agnietenklooster in tijdschrift 86 en het verhaal van Kees van den Bosch over Elburg in de Hanze in tijdschrift 90. De kritieken die ik naar aanleiding van beide artikelen heb geschreven, mochten niet in het tijdschrift worden geplaatst. ‘Daarvoor is het gastenboek,’ werd er gezegd. Op mijn aanbod om een lezing over beide onderwerpen te geven, is niet gereageerd. Ook dit bericht zal weinig uit halen, maar ik heb tenminste mijn zorgen kenbaar gemaakt. Zodat ik later niet het verwijt krijg: had wat eerder aan de bel getrokken. Zoals het geval is geweest bij de ontbrekende woorden uit tijdschrift 52 in het Woordenboek Elburgs Dialect.

  Antwoord

 10. Jan Bornebroek

  Beste redactie.

  In de stadspoort van Elburg (tussen het jaartal) en de stadsmuur er naast heb ik een symbool aangetroffen dat in Twente en de Achterhoek “donderbessem” wordt genoemd en magische bescherming moet bieden tegen o.a. blikseminslag, heksen en boze geesten. Ik maak een studie van dit soort symboliek en wil graag weten of het in Elburg dezelfde betekenis heeft of te maken heeft met de bezem die ook wel in de mast van schepen werd gevoerd om concurrenten op zee “weg te vegen”.

  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw reactie.

  Jan Bornebroek.

  Antwoord

 11. Hoewel ik de 3 boekjes heb over Elburg in de Oorlog, kan ik nergens vinden welke canadeze eenheden Elburg hebben bevrijd, heeft iemand hier informatie over?

  Antwoord

 12. l.s,
  Ik heb belangstelling voor het boek/uitgave van “Chris de Jongh en de Johannahoeve” is deze al verkrijgbaar of kan ik het bestellen/reserveren?? Ik zou het graag met sinterklaas cadeau willen doen.

  m.v.g els

  Antwoord

 13. Beste Willem
  Tijdens de avond in de visafslag heb ik met je gesproken over de molen aan de haven, je hebt me toen ook een boekje laten zien waar een foto in stond. Er toen overgehad dat je de foto zou in scannen en naar mij zou doormailen, is dit nog mogelijk? Mijn maladres is: p.yben@chello.nl
  Bijvoorbaat dank
  Peter IJben

  Antwoord

 14. Eefje Kleermaker

  Beste redactie,

  Ik heb gelezen dat het boek over de Fam. De Jongh uit is.
  Mijn vraag is waar ik dat kan kopen.
  Mijn moeder kent deze Fam.heel goed van vroeger, dus lijkt me mooi voor haar.

  B.v.d met vriendelijke groet,

  Eefje Kleermaker

  Antwoord

 15. Beste Peter,
  Ons tijdschrift nummer 46 is voor een groot deel gewijd aan Arent thoe Boecop. Volgens mij is dit boekje nog leverbaar. De heer W. van Dijk gaat over de verzending van de bestelde tijdschriften.
  Hartelijke groeten,
  Willem van Norel

  Antwoord

 16. Ruth van de Wetering

  Hoi Willem
  Vandaag bij mn ouders geweest. Ze zijn een paar keer gebeld door een dame die een interview met hen wil. Pa is enigszins in de war en ik kom er niet helemaal achter waar dit over gaat. Ik vermoed iets over een app mbt een rondleiding in Elburg. En eventueel iets op de radio. Vlgns mij is dit contact via jou. Pa weet wanneer het over vroeger gaat, trouwens alles nog dus dat is wat dat betreft een schot in de roos:-)
  Kun jij me zeggen waar het over gaat ? Ik kan dan zonodig aanwezig zijn bij dat interview zodat ze zich een beetje op hun gemak voelen.
  groetjes
  Anneke van de Wetering

  Antwoord

 17. Beste redactie,
  Ik ben al enige jaren bezig met historisch geografisch onderzoek naar de reconstructie van de buurtschap Gerven (tussen Putten en Nijkerk). Bij het archiefonderzoek kwam ik een oorkonde tegen uit 1389 van Arnt van Boecop in het kelnarijarchief van het klooster Paderborn over twee Gervense boerderijen (Gelders Archief, toegangsnr. 0324, invent. nr. 264). Graag zou ik meer informatie hebben over de persoon Ar(e)nt thoe Boecop. M.n. over zijn zeer verschillende functies (architect van Elburg, richter van Veluwe, rentmeester van de hertog, etc.) zou ik graag informatie ontvangen. Kunt u mij wellicht aan deze informatie helpen.

  Met vriendelijke groeten,

  Peter Bijvank.

  Antwoord

 18. Beste Antje,
  Wij hebben die foto’s niet in ons bezit. Je kunt het beste contact opnemen met het Artilleriemuseum in ’t Harde. Zij kunnen je vast en zeker voorthelpen.
  Hartelijke groeten,
  Willem van Norel

  Antwoord

 19. In het boek Elburg in beeld van 2008 staat een foto van de fam. Janssen de mandenmakers.
  Aan de Havenstraat. Dat zijn mijn overgrootouders. Heeft u voor mij een copie van deze foto?

  bij voorbaat dank

  Antwoord

 20. Heb een vraag over molen aan de haven. Er staat mij bij dat er eens iets verteld is dat er vroeger aan de haven, tegenover het peilhuisje een molen heeft gestaan. Ik kan daar verder geen info over vinden in de boekjes die uitgegeven zijn door de vereniging. Kunt u mij ook vertellen of dit klopt en wanneer deze daar eventueel heeft gestaan? Misschien dat u daar ook een foto van heeft, misschien kan ik deze ontvangen?

  Antwoord

  • Beste Peter,
   Aan de Elburger haven heeft tot omstreeks 1880-1890 een oliemolen gestaan. De naam van deze molen was De Komeet. Omstreeks 1780 werden de huisjes van Bija gebouwd. Ze waren bestemd voor de molenaarsknechten. Op de Kipbulte stond een runmolen: De Ster. En verder stonden er in het Molendorp (Rode Dorp) twee korenmolens. In het midden van de 19e eeuw stonden er in Elburg dus vier molens.
   Hartelijke groeten,
   Willem van Norel

   Antwoord

   • Beste Willem

    Tijdens de avond in de visafslag heb ik met je gesproken over de molen aan de haven, je hebt me toen ook een boekje laten zien waar een foto in stond. Er toen overgehad dat je de foto zou in scannen en naar mij zou doormailen, is dit nog mogelijk? Mijn maladres is: p.yben@chello.nl

    Bijvoorbaat dank
    Peter IJben

    Antwoord

 21. Leo Brouwer

  Wie heeft voor mij (eventueel een kopie) van nr. 33 van de uitgavenserie van Arent thoe Boecop?
  Ik ben een kleinzoon van Peter de Gunst (smid in Elburg) en ben nieuwsgierig naar de stamboom van De Graetzi. Ook telefoontje is prima: 06 21466505

  Dank!

  Antwoord

 22. leo brouwer

  L.S.,
  Ben zoon van Hendrika Johanna de Gunst, dochter van Peter de Gunst, smid in Elburg.
  Ben op zoek naar een boekje waarin het geslacht De Gunst (de Graetzi) wordt beschreven.
  Als u weet hoe ik hieraan kan komen graag een mailtje retour.

  Hartelijk dank,

  Leo Brouwer
  l.brouwer3@kpnplanet.nl
  0481 354945
  06 21466505

  Antwoord

 23. Beste Antje,
  Wij hebben die foto’s niet. Maar ik kan je wel doorverwijzen naar het Artillerie Museum op ’t Harde. Zij beschikken vast wel over dergelijke foto’s.
  Hartelijke groeten,
  Willem van Norel

  Antwoord

 24. Heeft u eventueel nog foto’s van de amerikaanse leger in het harde ,die daar lagen rond 1960 tot 1980/1985 ?

  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *