Boekpresentatie van Joods leven in Elburg

Onder grote belangstelling (130 bezoekers!) is op woensdag 29 oktober in de Raadzaal van museum Elburg het boek Joods leven in Elburg gepresenteerd. De auteur Willem van Norel heeft vijf jaar onderzoek gedaan naar het joodse verleden van zijn geboortestad Elburg. Het resultaat is een lijvig standaardwerk van 432 pagina’s waarin veel familiegeschiedenissen de revue passeren. Een markeringspunt in het boek zijn de oorlogsjaren waarin uiteindelijk 23 Elburger joden werden gedeporteerd. Slechts één van hen wist de oorlog te overleven. Tegelijkertijd vonden tijdens de oorlog tenminste 18 joodse kinderen onderdak in Elburg en konden diverse volwassen joodse mensen in Elburg onderduiken.
De eerste exemplaren van het boek werden aangeboden aan Victorina Roosje Klompmaker-Jacobs (1929) en Jules Schelvis (1921). De auteur werd toegesproken door prof. dr. Arnold Heertje, Uri Coronel en Theo van Ledden (voorzitter van museum Sjoel Elburg). Tenslotte sprak de 93-jarige Jules Schelvis (overlevende van zeven concentratiekampen) een dankwoord.
Onder de aanwezigen waren ook diverse leerlingen van het Nuborgh College Lambert Franckens en het Ulenhof College uit Doetinchem. Deze jonge studenten hadden twee weken daarvoor een studiereis meegemaakt naar Sobibor. Een andere bijzonderheid was dat er vijf joodse onderduikkinderen bij de uitreiking van het boek aanwezig waren. Leni Duyzend (1928), Bep Härtz (1932), Martijn van Dam (1936), Jons Bouwman (1938) en Loeti Vischschraper (1940) waren er getuige van dat hun levensverhalen werden gepresenteerd.
De presentatie van het prachtige boek had een zeer waardig karakter. De auteur verzorgde zelf verzorgde een zeer interessante PowerPointpresentatie over de inhoud van zijn magnum opus.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven